Úvod > Články > Google I/O: Asistent poslouží i v domácnosti

Google I/O: Asistent poslouží i v domácnosti

Společnost Google každoročně v San Francisku pořádá konferenci Google zaměřenou na vývoj Google I/O. V letošním roce se Google soustředil především na umělou inteligenci a virtuální realitu.

Google I/O: Asistent poslouží i v domácnosti

Na vývojářské konferenci Google I/O 2016 mluvila společnost o svých plánech do budoucna. Google se soustředil především na systém vyhledávání s názvem Google Assistant, představil novou platformu pro virtuální realitu Daydream a ukázal dvě nové komunikační aplikace.

Google Assistant

Největší novinkou, kterou Google představil jen bezpochyby Google Assistant, který je vylepšení Google Now. Vyhledávání dostalo osobnost a nové funkce. V USA zadává 20 % uživatelů vyhledávání hlasem, hlas také hraje u novinky velkou roli. Asistentka položíte otázku a po odpovědi se můžete ptát dále na podrobnosti. Asistent stále bude vědět o čem se bavíte.

Google Assistent

Společnost ukázala názorný příklad. Vy se zeptáte na to, co dnes hrají v kině. Asistentka už trochu zná váš vkus a doporučí vám Civil War, Deadpool a Money Monster. Vy ovšem odpovíte, že sebou chcete vzít i děti. Asistentka vám v tom případě najde rodinné filmy jako je Kniha džunglí, Zootropolis nebo Angry Birds aniž byste znovu zmiňovali, že chcete jít na film. Asistentka se vás rovnou zeptá i zda chcete rezervovat lístky a rezervaci zařídí.

Asistentka také dokáže říct na jaký obrázek se právě díváte. Analyzuje jej a vyhledává odpověď. Ptát se také můžete na otázky jak je například starý Taj Mahal, kdo režíroval Reverenta nebo kolik stojí letenka do Itálie. Najde vám i nerychlejší cestu domů, vyhledá zda je váš balíček už na cestě nebo vám zamluví stůl v restauraci.

Google Home

Google Assistant není jen součástí Androidu, ale dostává se i do samostatného zařízení s názvem Google Home.

Google Home vypadá jako váza a má v sobě integrovaný reproduktor a mikrofony. Kromě zajištění informací přes Google Assistenta vám pustí třeba muziku, protože současně funguje jako Chromecast Audio. Může si i vybrat v jaké místnosti chcete hudbu pustit. Dále Google Home funguje i jako budík nebo minutka do kuchyně.

 

Do budoucna by zařízení mělo sloužit k řízení domácnosti. Google Home by se měl umět propojit s žárovkami, termostaty a jinými spotřebiči.

Google Allo a Google Duo

Google také představil dvě nové aplikace sloužící ke komunikaci. Google Allo je aplikace s integrovaným Google Assistentem, který funguje jako chatovací robot. V aplikaci budou také předpřipravené chytré odpovědi. Což bude automaticky vygenerovaný text, který systém vytvoří díky analýze předchozího textu a obrázků.

Asistent vám také z analýzy rozhovorů může doporučit restaurace. I díky fotografii špaget vám najde blízké italské restaurace s možností rezervace.

Druhou aplikací je Google Duo, což je videoverze Google Allo. U videohovorů bude možné vidět kameru volajícího ještě než zvedne hovor. Můžete si tak rozmyslet jestli hovor vezmete nebo ne.

Obě aplikace budou pro Android i iOS v létě letošního roku. Zájemci o Android verzi již teď mohou získat přístup k testovací verzi.

Virtuální realita

Dále společnost představila novou platformu pro mobilní virtuální realitu Daydream. Bude se jednat o plastovou obdobu Cardboardu.

Google Daydream

Součástí bude u ovladač vybavený senzorem orientace. Daydream by měl přijít na podzim letošního roku. První telefony s podporou nové platformy začnou prodávat Samsung, LG, Huawei, Xiaomi, Alcatel nebo Asus a další výrobci chytrých zařízení.

Android N

Google o nové verzi Android N na konferenci příliš neprozradil. Oznámil pouze, že se na nový Android můžeme těšit koncem léta a přinese celkem 250 novinek. Jednou z nich je funkce instantních aplikací, kdy bude možnost používat aplikace bez nutnosti instalace. Technologie funguje na tom, že stačí stáhnout pouze kód, který je k zobrazení části aplikace nutný.

Jméno nového Androidu vyberou uživatelé. Na android.com/n můžete až do 8. června posílat návrhy. Podmínkou je, aby název začínal na N a popisoval nějaký dezert. Google pak vybere finální název. 

Android Wear 2.0

Android Wear se dočkal nového softwaru pro chytré hodinky. Na hodinkách bude možnost odpovídat na zprávy díky funkci rozpoznávání psaného textu. Dále hodinky rozpoznají fyzické aktivity, umožní sledovat aktivitu a měřit ji. Aplikace bude zatím rozpoznávat běh, jízdu na kole a plavání.

 

24. 5. 2016

Témata

aplikacemultimediaostatní

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 299 Kč

Přečtěte si také

 

Uživatelé ChatGPT dostanou přístup ke zpravodajským službám

Společnost OpenAI uzavřela partnerství s deníky Le Monde a Prisa Media. Jejich zpravodajský obsah nabídnou...

26. 3. 2024

Zobrazit celý článek

 

X zavádí články, předplatitelé mohou nově psát delší formátované příspěvky

Společnost X vedená Elonem Muskem zavádí "články". Možnost psát delší formátované texty dostanou pouze předplatitelé...

25. 3. 2024

Zobrazit celý článek

 

EZKarta nahrazuje aplikaci Tečka, slouží jako očkovací průkaz

Ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo nový elektronický očkovací průkaz – aplikaci EZKarta. Nahradí covidovou...

23. 3. 2024

Zobrazit celý článek

Zobrazit všechny články

Nejčtenější články

Americký pár žaluje Google, Mapy je navedly do nebezpečné čtvrti, kde byli přepadeni

 

Americký pár zažaloval Google. Při dovolené v Jihoafrické republice je Google Mapy zavedly do nebezpečné čtvrti a...

Zobrazit celý článek

Krizový informační a svolávací systém od O2 pomáhá v ČR už 10 let

 

Krizový informační a svolávací systém pomáhá v nemocnicích, dopravních podnicích, energetických společnostech a na...

Zobrazit celý článek

Apple do iPhonů přidá AI založené na technologii od Google nebo OpenAI

 

Apple chce do svých iPhonů co nejdříve implementovat umělou inteligenci. Zvažuje o využití Gemini od Googlu i...

Zobrazit celý článek