Úvod > Články > Jak rozšířit Wi-Fi signál

Jak rozšířit Wi-Fi signál

Jak rozšířit Wi-Fi signál

Wi-Fi síťPořídili jste si domů ADSL připojení s Wi-Fi modemem a těšili jste se jak budete využívat bezdrátovou síť, ale dosah není takový jaký jste si představovali? Máme pro vás pár tipů, jak dosah zlepšit aniž byste bourali stěny.

První důležitou věcí je strategické umístění telefonní zásuvky. Pokud vám službu budou teprve zřizovat a telefonní rozvod nemáte v bytě či domě ještě zapojen, předem zvažte, kam si necháte zásuvku zřídit. Pro její umístění neexistují žádné normy či předpisy. Kam si ukážete, tam vám ji je technik povinen zřídit. Její umístění není nijak limitováno ani výškou od země a podobně. Proto zvolte nejlépe místo uprostřed bytu.

Modem tak bude mít možnost nejlépe pokrýt všechny místnosti. Jakékoliv překážky v podobě zdí, železobetonových stropů a železných armatur, mohou dosah ovlivnit. Na dosah má vliv třeba i vedle umístěný bezdrátový telefon nebo mikrovlnná trouba.

 

Chcete doma rychlejší internet?

Pokud nejste spokojeni s rychlostí vašeho internetu, prověřte si, jestli na vaší adrese není nabízena rychlejší technologie nebo levnější varianta:

Dostupnost služeb

Zadejte ulici, číslo popisné, obec a použijte našeptávač.

Vaše osobní údaje zpracováváme v souladu s GDPR

Zadaná adresa není platná.

Máte na mysli nějakou z následujících adres?

    Chci s ověřením dostupnosti pomoci od operátora.

    Zadaná adresa není platná.

    Zanechte nám platný kontakt a operátor Vás bude kontaktovat.

    Vaše osobní údaje zpracováváme v souladu s GDPR

    Probíhá ověřování

    Probíhá ověřování

     

    Pokud již máte rozvod hotový, lze si pomoci na míru vyrobeným telefonním kabelem. Modem potom přesunete na to správné místo. Nevýhoda je v tom, že vedení kabelu přes celý byt či dům není nikdy vítáno a pokud chcete kabel skrýt, musíte ho schovat do lišt. V obou případech myslete i na elektrickou zásuvku, která je k napájení modemu nutná a měla by být poblíž telefonní zásuvky. Pouze USB modemy byly napájeny z telefonní linky, ty ale zase nemají Wi-Fi vysílače.

    RepeaterBydlíte-li v rodinném domku a chcete signálem pokrýt i zahradu, pak pro vás strategickým místem bude parapet okna směrem k zahradě. Pokud i tak nebude pokrytí ideální, zkuste k modemu od výrobce dokoupit lepší anténu s větším dosahem. Ne vždy je však toto řešení ideální a většinou anténa stejně nestačí.

    Pokud potřebujete pokrýt větší plochu nebo další vzdálené místo a nestačí vám výše uvedené tipy, pořiďte si další přístupový bod, tj. access point neboli AP. I opravdu velké domy zpravidla nevyžadují více než dva AP. V domácnosti tato možnost vyžaduje připojení primárního bezdrátového směrovače ethernetovým kabelem, což je podobně jako u telefonního kabelu pro většinu domácností velká nevýhoda. Maximální délka kabelu mezi zařízeními je 100 metrů.

    Chcete-li naplno využít bezdrátové technologie a nechcete tahat žádný kabel, tak další možností je přidat obousměrný Wi-Fi zesilovač signálu, neboli přístupový bod s funkcí repeater. Jde také o AP, ale s routerem či modemem není spojený kabelem, ale přes Wi-Fi. Umístit ho musíte ve vzdálenosti, kde je ještě dostatečné Wi-Fi pokrytí. AP Wi-Fi signál přečte a pošle dál. Získáte tak další okruh pokrytí. Zde již ale počítejte se ztrátou rychlosti. Pokud máte doma jen 2 Mb/s připojení nebudete pravděpodobně s touto možností spokojeni.

    PowerlineDalší variantou je možnost rozšířit internet v domácnosti na další místa pomocí elektrických rozvodů. Tato možnost má velkou výhodu v tom, že nemusíte doma tahat další kabely a vymýšlet složitě kam ho schováte aby nebyl vidět a nehyzdil vám interiér. Využijete prostě elektrickou zásuvku. Stačí si dokoupit POWERLINE adaptéry. Prodávají se v páru i samostatně. Pro funkčnost potřebujete minimálně dva. První připojíte k vašemu ADSL modemu či jinému routeru síťovým kabelem a napřímo bez rozdvojek a prodlužovaček zapojíte do elektrické zásuvky. Druhý portikus dáte na místo, kde internet chcete. Krátkým stiskem tlačítka je spárujete k sobě. Výrobce většinou uvádějí dosah do 300 m a doporučují je využívat na stejné fázi – jističi. Počítač nebo notebook opět připojujete síťovým kabelem nebo k zásuvce připojíte AP s Wi-Fi a budete se připojovat bezdrátově.

    Osobně jsme testovali výrobek od společnosti TP-LINK TL-PA211, který se dá pořídit již za 600 Kč za kus. Fungoval nám bez problémů i na jiné fázi. V diskuzích o tomto výrobku jsme našli i zkušenosti dalších zákazníků, kteří ho vyzkoušeli. Fungoval jim dokonce i mezi dvěma elektroměry ve stejném domě. Samozřejmě zde závisí na kvalitě a stáří vedení. Nejlepších výsledků dosáhnete na novějších měděných rozvodech.

    Zlepšete si i vy dosah svého Wi-Fi.

    13. 10. 2012

    Témata

    ADSLpevný internetVDSL

    Sdílejte

    Související nabídka

    Tarif
    Poskytovatel
    Cena za měsíc
     
    Cena za měsíc: 399 Kč
    Cena za měsíc: 299 Kč
    Cena za měsíc: 299 Kč

    Přečtěte si také

     

    Vodafone nabízí slevy na pevný internet a balíčky TV programů na 3 měsíce zdarma

    Vodafone v rámci nové kampaně rozdává slevy na pevný internet na prvních 6 měsíců a balíček tematických programů...

    16. 8. 2023

    Zobrazit celý článek

     

    Vodafone a T-Mobile budou vzájemně sdílet pevné sítě

    Operátoři Vodafone a T-Mobile od 10. července začnou sdílet síť pevného internetového připojení. Gigabitovou...

    30. 6. 2023

    Zobrazit celý článek

     

    O2 zařadilo do nabídky optický internet s rychlostí 2 Gb/s

    Operátor O2 začal nabízet optický tarif s rychlostí 2 Gb/s. Internet HD Optický 2000 si nyní můžete pořídit jen za...

    22. 4. 2023

    Zobrazit celý článek

    Zobrazit všechny články

    Nejčtenější články

    Apple do iPhonů přidá AI založené na technologii od Google nebo OpenAI

     

    Apple chce do svých iPhonů co nejdříve implementovat umělou inteligenci. Zvažuje o využití Gemini od Googlu i...

    Zobrazit celý článek

    Česká pošta zdražuje posílání přes Balíkovnu

     

    Česká pošta zdražuje služby Balíkovny. Od dubna si registrovaní uživatelé připlatí za odeslání balíčku 4 Kč, 69 Kč...

    Zobrazit celý článek

    T-Mobile představil nové balíčky pro datování mimo EU

     

    T-Mobile nabídne svým zákazníkům dostupnější roaming. Představil nové balíčky pro uživatele, kteří plánují cestu...

    Zobrazit celý článek