Úvod > Články > Léto 2015: Mobil v zahraničí

Léto 2015: Mobil v zahraničí

Léto je tady a s ním přichází spousta otázek k roamingu. Dnes už se nemusíte bát využívat mobilní služby v cizině, jak tomu bylo v dobách minulých. Při zřizování roamingu se držte několika zásad a předejděte obavám nebo strachu z enormně vysokého účtu za telefon.

Léto 2015: Mobil v zahraničí

Lokalita v hlavní roli.

Myslete na to, že jiné ceny platí v zemích EU a jiné v těch vzdálenějších. Budete-li cestovat například do USA, Thajska nebo do Austrálie budete patřit do jiné zóny než například při cestě do Itálie. To je jeden z důvodů, proč si nastavit roaming před cestou. V pohodlí domova si zjistěte všechny informace a předejděte tak zbytečným platbám navíc.

Data

Co nás v dnešní době asi nejvíce zajímá, jsou data. Mnozí z nás se často neobejdou bez různých mobilních aplikací, ať už se jedná o sociální sítě, mapy nebo počasí. K občasnému nahlédnutí na internet by vám mělo stačit 300 až 500 MB. Můžete využít některý z datových balíčků, dnes už je mají v nabídce všichni operátoři. Druhou možností je spoléhat se na Wi-Fi a hledat signál v hotelovém lobby či kavárně. Pokud si chcete od mobilního zařízení odpočinout úplně, je pro vás nejvhodnější varianta zakázat data v zahraničí úplně. Tuto možnost nabízí O2 a T-Mobile.

V případě, že si dovolenou bez připojení nedokážete představit, doporučujeme nastavit si ochranný datový limit. Čeští operátoři ho aplikují automaticky na celý svět. Pokud se stane, že dosáhnete limitu, je možné ho zrušit nebo modifikovat.

Tuzemští operátoři se na letní sezónu připravili a zahrnuli do nabídky akční datové balíčky. T-Mobile nabízí dva balíčky - Internet v zahraničí na den, kde máte k dispozici 50 MB za 70 korun a Internet v zahraničí, kde můžete prosurfovat 150 MB za 185 Kč. Balíčky je možné aktivovat opakovaně. 300 MB v zóně EU vás ve finále u tohoto operátora vyjde na 370 Kč a 450 MB na 555 Kč. Výhodné letní ceny roamingových balíčků nabízí T-Mobile od 21. června do 30. září. V zemích druhé zóny si za data připlatíte. 100 MB vás vyjde na 850 Kč a ve zbytku světa na šílených 2 750 Kč. Pozor si dávejte na data bez balíčku, mohou se vám pěkně prodražit, a to až na 360 Kč za 1 MB.

Společnost O2 spustila akci #VelkoCesko, kdy vás data bez balíčku vyjdou na 6,60 Kč za 1MB. S balíčkem získáte 100 MB za 100 Kč, 300 MB za 300 Kč nebo 500 MB za 500 Kč. Balíčky je možné objednávat postupně. I u O2 si za data mimo EU sáhnete hlouběji do kapsy. Balíček 50MB vás vyjde na 200 Kč, 150 MB na 600 Kč a za 250 MB zaplatíte 1000 Kč.

Třetí operátor Vodafone nabízí v zóně EU 300 MB za 369 Kč, každý další 1MB vyjde na 5 Kč. V zemích mimo první zónu zaplatíte za 150 MB 1369 Kč. Od 27. června Vodafone spustí letní akci, kde můžete využít 100 MB z domácího tarifu a za 49 Kč si dokoupit dalších 100 MB, v zemích mimo EU zóny za přikoupení 100 MB zaplatíte 149 Kč.

Volání

Jak je to v cizině s voláním? U všech operátorů shodně platí, že příchozí hovory se v EU účtují po sekundách (1+1), odchozí hovory v EU se účtují prvních 30 sekund, poté po sekundách (30+1). Data se v EU účtují po 1 KB. Pokud musíte ze zahraničí telefonovat je pro vás výhodnější, aby osoba z Čech volala vám. Přijatý hovor pro vás bude výrazně levnější než ten odchozí.

O2 v rámci letní akce nabízí volání za 3,50 Kč/min, příchozí hovory vás vyjdou na 1,50 Kč/min. Za SMS zaplatíte 1,50 Kč. V mimoevropské zóně budete volat, přijímat hovor i posílat SMS za cenu 3,90 Kč. Pozor na to, že v této zóně platíte navíc celkem vysoký spojovací poplatek.

Zákazníky T-Mobilu vyjde minuta v EU zóně na 6,29 Kč. Za příchozí hovor zaplatí 1,66 Kč/min. Mimo zónu EU se vám opravdu nevyplatí moc volat. Za minutu volání dáte od 35 do 69 Kč. Za příchozí hovor zhruba o polovinu méně.

Vodafone nabízí balíčky, které vám umožní fungovat v zahraničí jako doma. Samozřejmě za poplatek a pouze na 24 hodin. Balíček si můžete aktivovat znovu a znovu, otázkou je, nakolik to pro vás bude ve finále výhodné. Od 27. června Vodafone svým klientům vylepší stávající balíček Roaming na den. Těšit se můžete také na variantu pro vzdálenější destinace. Za balíček v rámci EU zóny za platíte 69 Kč na 24 hodin. Za balíček mimo EU dáte za den 199 Kč. Po vyčerpání balíčku budete volat za 3,49 Kč/min a SMS vás vyjde na 1,51 Kč.

Předpacené karty

Vodafone myslí také na zákazníky s předplacenkou. Od 27. června budou moci tito klienti využívat službu Roaming ke kartě na den v rámci EU zóny. Za denní poplatek ve výši 19 Kč, získají 10 minut na odchozí volání, 10 SMS a 10 MB. Na vyčerpání volných jednotek je 24 hodin. Poté je potřeba balíček obnovit nebo se připravit na to, že cena odchozího hovoru bude ve výši 3,49 Kč/min a SMS za 1,51 Kč.

25. 6. 2015

Témata

3G4Gakční nabídkaLTEMBBmobilní internetmobilní telefonO2T-MobileVodafonevolání na mobil

Sdílejte

Přečtěte si také

 

Google spouští dlouho očekávanou aplikaci Find My Device

Google zpřístupnil široké veřejnosti aplikaci Find My Device. Funguje podobně jako konkurenční technologie od...

18. 4. 2024

Zobrazit celý článek

 

Instagramu umožní zpětné sdílení příspěvků

Instagram testuje možnost sdílení do minulosti. Uživatelé by tak mohli publikovat obsah k dřívějšímu datu, než je...

15. 4. 2024

Zobrazit celý článek

 

Google Files přidávají možnost skenování dokumentů

Aplikace pro ukládání souborů Google Files nyní nabídne vlastní skener. Uživatelé tak již nemusí využívat aplikace...

10. 4. 2024

Zobrazit celý článek

Zobrazit všechny články

Nejčtenější články

Apple do iPhonů přidá AI založené na technologii od Google nebo OpenAI

 

Apple chce do svých iPhonů co nejdříve implementovat umělou inteligenci. Zvažuje o využití Gemini od Googlu i...

Zobrazit celý článek

Česká pošta zdražuje posílání přes Balíkovnu

 

Česká pošta zdražuje služby Balíkovny. Od dubna si registrovaní uživatelé připlatí za odeslání balíčku 4 Kč, 69 Kč...

Zobrazit celý článek

T-Mobile představil nové balíčky pro datování mimo EU

 

T-Mobile nabídne svým zákazníkům dostupnější roaming. Představil nové balíčky pro uživatele, kteří plánují cestu...

Zobrazit celý článek