Úvod > Články > Návod jak rozvést internet po domě

Návod jak rozvést internet po domě

Zapomeňte na kabely a užívejte si bezdrátového internetu po celém vašem bytě či domě. Jak na to? Jaký typ internetu se pro vás nejlépe hodí? S tímto návodem si internet doma můžete rozvést sami.

Návod jak rozvést internet po domě

Všem známá Wi-Fi síť je dobrou volbou v případě, že bydlíte v bytě nebo menším rodinném domě. V případě, že se budete chtít připojit, musíte být vždy v dosahu vysílacího modemu. Často je signál přenášený vzduchem rušen nábytkem, kovovými předměty nebo zdí. Pokud se budete chtít připojit z větší vzdálenosti, například ze zahrady, Wi-Fi vám stačit nebude. V tomto případě můžete použít Wi-Fi repeater neboli opakovač, který signál zesílí.

Ideálním zařízením, které dokáže bezdrátově rozvést internet všude, kde je potřeba je Ruckus VF 3825. Jde o silnější a výkonnější W-Fi vysílač. Díky němu budete mít signál všude tam, kde ho budete potřebovat. Přístupová stanice natahuje signál z modemu a posílá ho klientské stanici. Klientská stanice vysílá signál po kabelu přímo do zařízení, se kterým spolupracuje. Jedná se o dva přístroje. Prvním z nich je přístupový, který natahuje signál z modemu a druhý se jmenuje příjímací nebo také klient. Ten naopak vysílá signál k zařízení, se kterým spolupracujete. V balíčku, který si zakoupíte na prodejně O2 bude přístupový a přijímací přístroj.

Pro připojení O2 TV začněte tím, že do běžného modemu pro příjem vysokorychlostního internetu od telefonní přípojky zapojte kabel, který najdete v zakoupeném balíčku. Kabel zapojte do zdířky modemu, která je označena TV nebo LAN 2. Druhý konec kabelu zapojte do přístupového Ruckusu. Dále připojte napájecí adaptér a zapojte ho do elektrické zásuvky. V místnosti, kde chcete sledovat televizi, propojte ethernetovým kabelem set-top-box a přijímací Ruckus. Následně připojte napájecí adaptér a zapojte ho do zásuvky. Pro kontrolu správného zapojení se ujistěte, zda vám na zařízení svítí zelené kontrolky.

Připojení Ruckusu k počítači je stejné. Jediné, co musíte udělat jinak je to, že si při připojování přijímací stanice vyberte zdířku označenou symbolem @ nebo LAN 1. Klienta potom nepřipojíte kabelem k set-top-boxu, ale přímo k počítači. Dbejte na to, aby obě zařízení Ruckusu byla zapojena do elektřiny až po zapojení ethernetového kabelu.

Další možností je využití přístroje se jménem PowerGrid 9020. Od Ruckusu se PowerGrid liší tím, že signál přenáší po elektrickém vedení. Výhodou tohoto přístroje je to, že signál není rušen zdmi, kovovými předměty nebo nábytkem jak tomu bývá v případě, že je signál přenášen vzduchem. Hranicí je elektroměr, u toho funkčnost PowerGridu končí. Znamená to, že se nemusíte bát, že by například sousedi mohli využívat vašeho připojení.

Pro zapojení PowerGridu potřebujete balíček, ve kterém najdete dvě zařízení k zastrčení do elektrické zásuvky a dva síťové kabely. Připojení O2 TV pomocí PowerGridu je jednoduché. Vezměte první adaptér z balíčku a zapojte ho do elektrické zásuvky, která je co nejblíže modemu od televize. Poté se rozsvítí červená dioda s názvem STATUS a také zelená s názvem AP. Tímto adaptérem se internet dostane do vašich elektrických rozvodů. Síťovým kabelem z balíčku propojte adaptér s modemem. Při připojování si vyberte na modemu zdířku s názvem TV. V tuto chvíli se na adaptéru zeleně označí dioda ETHERNET. Druhý adaptér slouží k výstupu signálu z elektrické sítě do vašeho počítače nebo televize. V místnosti, kde chcete sledovat televizi propojte set-top-box s druhým adaptérem Powergridu. Následně adaptér zastrčíme do elektrické zásuvky. Pokud je vše správně, rozsvítí se zelená dioda ETHERNET a červená dioda STATUS zezelená.

V případě, že chcete internet do počítače, postupujte stejným způsobem, jen se vyhněte zdířce TV na modemu a kabel zapojte do jakékoliv jiné volné zdířky ve stejné řadě.

Rozvést internet po domě není tak těžké, jak to na první pohled vypadá. Stačí si pouze vybrat přístroj, který se do vašeho domova nejvíce hodí, a můžete surfovat po internetu od rána do večera.

22. 12. 2014

Témata

ADSLO2O2 TVpevný internetVDSL

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 598 Kč
Cena za měsíc: 299 Kč

Přečtěte si také

 

5G síť od O2 pokrývá 94 % populace Moravskoslezského kraje

O2 pokračuje v modernizaci mobilní sítě a rozšiřování 5G připojení. Nyní úspěšně zmodernizovalo 618 základnových...

21. 3. 2024

Zobrazit celý článek

 

Krizový informační a svolávací systém od O2 pomáhá v ČR už 10 let

Krizový informační a svolávací systém pomáhá v nemocnicích, dopravních podnicích, energetických společnostech a na...

30. 1. 2024

Zobrazit celý článek

 

Jak jsme datovali a volali o svátcích a na Silvestra 2023?

Tradiční vánoční a novoroční přání se pomalu přesouvají do online světa. Počet odeslaných SMS i uskutečněných hovorů...

3. 1. 2024

Zobrazit celý článek

Zobrazit všechny články

Nejčtenější články

Americký pár žaluje Google, Mapy je navedly do nebezpečné čtvrti, kde byli přepadeni

 

Americký pár zažaloval Google. Při dovolené v Jihoafrické republice je Google Mapy zavedly do nebezpečné čtvrti a...

Zobrazit celý článek

Krizový informační a svolávací systém od O2 pomáhá v ČR už 10 let

 

Krizový informační a svolávací systém pomáhá v nemocnicích, dopravních podnicích, energetických společnostech a na...

Zobrazit celý článek

Apple do iPhonů přidá AI založené na technologii od Google nebo OpenAI

 

Apple chce do svých iPhonů co nejdříve implementovat umělou inteligenci. Zvažuje o využití Gemini od Googlu i...

Zobrazit celý článek