Úvod > Články > Vodafone vyhlásil válku O2

Vodafone vyhlásil válku O2

Před týdnem zažaloval Vodafone společnost O2 o neuvěřitelných 385 milionů korun. Důvodem žaloby je, že O2 údajně zneužívá dominantní postavení na českém trhu ve velkoobchodní nabídce ADSL internetu, který nabízí za příliš vysokou cenu.

Vodafone vyhlásil válku O2

O2 Czech Republic vlastní v České republice více než 80% ADSL přípojek k internetu. Každý operátor, který chce ADSL internet nabízet, potřebuje využít vedení, které vlastní O2. Je to podobné jako s elektřinou. Vodafone má ale pocit, že velkoobchodní cena za ADSL internet je příliš vysoká a tím má oproti O2 nevýhodu.

Vodafone přímo tvrdí, že mu operátor O2 údajně znemožnil nabízet pevné připojení ADSL a VDSL za ceny, kterými by mohl O2 konkurovat. Tím mělo dojít ke snížení konkurenceschopnosti Vodafonu a ke zpomalení zdravého vývoje vysokorychlostního internetu v České republice. Stejné podmínky pro ADSL připojení mají i ostatní operátoři jako Air Telecom, T-Mobile, Český bezdrát, WIA, Termsnet atp.

Vodafone celou kauzu komentuje v následující tiskové zprávě

Praha, 17. března 2015 – Vodafone Czech Republic (Vodafone) podává žalobu na O2 Czech Republic (O2) kvůli zneužívání dominantního postavení na českém trhu pevného vysokorychlostního internetu, které mělo poškodit hospodářskou soutěž a bránit inovacím, omezovat výběr pro zákazníky a jít proti obecným zájmům českých spotřebitelů.

V žalobě se uvádí, že O2 porušila principy volné soutěže tím, že Vodafonu účtovala neodůvodněně vysoké velkoobchodní ceny za pevné připojení k internetu pomocí technologie DSL, které je nutné k poskytování pevných internetových služeb koncovým zákazníkům. O2 je nástupcem bývalého státního monopolu a i dnes v České republice poskytuje přes 80 % DSL připojení.

Žaloba dále konstatuje, že postup O2 znemožnil Vodafonu nabízet jednotlivcům i firemním zákazníkům pevné připojení k vysokorychlostnímu internetu za ceny, kterými by mohl O2 konkurovat. Tím došlo k omezení možnosti volby na straně zákazníků a zpomalení zdravého vývoje vysokorychlostního internetu v České republice. V důsledku praktik společnosti O2 Vodafone přišel o stávající a potenciální zákazníky, protože měl omezené možnosti rozvíjet svou nabídku pevných linek. Žalovaná škoda ve výši 385 milionů Kč (13,7 milionů euro), která vznikla v letech 2011 – 2014, dále narůstá. V tuto chvíli se jedná o částku více než 100 milionů Kč ročně.

Inovativní digitální služby dostupné za konkurenceschopné ceny jsou naprosto zásadní pro spotřebitele, firmy a celkové zdraví digitální ekonomiky. Protikonkurenční kroky O2 bohužel poškozují české národní zájmy tím, že brání zdravému vývoji českého trhu s vysokorychlostním připojením,“ řekl Balesh Sharma, generální ředitel společnosti Vodafone Czech Republic, a dodal: „Věříme, že naše žaloba pomůže napravit škody způsobené postupem společnosti O2 a přiměje O2 do budoucna své chování změnit tak, aby měl český zákazník možnost vybrat si svého poskytovatele služeb, aby došlo k posílení konkurence a aby se na trhu objevilo více služeb, které zákazníci pro svůj digitální život potřebují.

O2 se ohrazuje proti spekulativní žalobě společnosti Vodafone

Společnost O2 Czech Republic a.s. se ohrazuje proti spekulativní žalobě společnosti Vodafone Czech Republic a.s. Žaloba zatím nebyla naší společnosti doručena, dozvěděli jsme se o ní pouze z médií. Společnost Vodafone Czech Republic a.s. nám zaslala před týdnem stručnou výzvu, ať zaplatíme do jednoho týdne smyšlenou částku 385 milionů, aniž vysvětluje jakýkoli mechanismus výpočtu. Navíc u takto vysokého nároku se složitým mechanismem vzniku a výpočtu se nedá aplikovat stejná lhůta jako u dlužné faktury za telefon nebo za plyn. Podání žaloby pouhý týden po doručení stručného dopisu ukazuje, že se jedná o uměle vykonstruovanou kauzu.

Nevíme, oč opírá společnost Vodafone Czech Republic a.s. své přesvědčení, že měla dosáhnout předního postavení v poskytování služeb xDSL, když se jí to nepodařilo ani na trhu mobilních služeb. Naše společnost je bohužel častým terčem podobných spekulativních žalob. I to potvrzuje správnost našich úvah o rozdělení firmy, abychom do budoucna zamezili podobným nepodloženým žalobám.

Společnost O2 Czech Republic a.s. konstatuje, že se nedopustila porušení žádné povinnosti plynoucí ze zákona o ochraně hospodářské soutěže, a již z tohoto důvodu považuje žalobu společnosti Vodafone Czech Republic a.s. za zcela neoprávněnou a nedůvodnou.

Argumenty společnosti Vodafone Czech Republic a.s. jsou postaveny výhradně na nepodložených úvahách, které byly vytvořeny výhradně pro účely soudního řízení. Závěr společnosti Vodafone Czech Republic a.s. o jejím neúspěchu se službami xDSL v důsledku působení společnosti O2 je tedy smyšlený a neopírá se o reálné skutečnosti.

18. 3. 2015

Témata

ADSLO2pevný internetVDSLVodafone

Sdílejte

Související nabídka

Tarif
Poskytovatel
Cena za měsíc
 
Cena za měsíc: 598 Kč
Cena za měsíc: 299 Kč

Přečtěte si také

 

5G síť od O2 pokrývá 94 % populace Moravskoslezského kraje

O2 pokračuje v modernizaci mobilní sítě a rozšiřování 5G připojení. Nyní úspěšně zmodernizovalo 618 základnových...

21. 3. 2024

Zobrazit celý článek

 

Vodafone představil nové tarify pro podnikatele

Vodafone si připravil novou nabídku tarif pro živnostníky a firmy. Nabídne neomezená data, neomezené volání po celém...

20. 2. 2024

Zobrazit celý článek

 

Krizový informační a svolávací systém od O2 pomáhá v ČR už 10 let

Krizový informační a svolávací systém pomáhá v nemocnicích, dopravních podnicích, energetických společnostech a na...

30. 1. 2024

Zobrazit celý článek

Zobrazit všechny články

Nejčtenější články

Apple do iPhonů přidá AI založené na technologii od Google nebo OpenAI

 

Apple chce do svých iPhonů co nejdříve implementovat umělou inteligenci. Zvažuje o využití Gemini od Googlu i...

Zobrazit celý článek

Česká pošta zdražuje posílání přes Balíkovnu

 

Česká pošta zdražuje služby Balíkovny. Od dubna si registrovaní uživatelé připlatí za odeslání balíčku 4 Kč, 69 Kč...

Zobrazit celý článek

T-Mobile představil nové balíčky pro datování mimo EU

 

T-Mobile nabídne svým zákazníkům dostupnější roaming. Představil nové balíčky pro uživatele, kteří plánují cestu...

Zobrazit celý článek