Úvod > Články > Zahraniční nákupy přes internet, clo, DPH

Zahraniční nákupy přes internet, clo, DPH

Zahraniční nákupy přes internet, clo, DPH

Nakupujete pravidelně vánoční dárky přes internet? V dnešní době se již nemusíte omezovat na české eshopy. Nakoupit výhodně se dá i ze zahraničí. Často tam seženete zboží, které u nás stále ještě není běžně k mání nebo je mnohem levnější či dostupnější.

Jak na to, abyste se nenapálili a měli ze svého balíčku radost? Podívejte se s námi na to, co vás čeká.

CloDůležité je dobře vybrat obchod, kde budete nakupovat. O zahraničních obchodech jsme psali již v minulém článku. U balíčku budete totiž mít i další náklady ne jen poštovné. Nejjednodušší je to ze zemí z Evropské unie. Vyhnete se tak clu a DPH. Tato podmínka se nevztahuje pouze na alkohol a cigarety.

Pokud si budete objednávat zboží z jiných zemí, jako například USA nebo Asie, se clem a DPH už počítejte. DPH je vyměřeno v případě, kdy hodnota zásilky přesáhne částku 22 €. Clo pak v případě, že hodnota překročí 150 €.

Jak se vyměří DPH? Stanoví ho celní úřad. Vypočítává se z hodnoty zboží a poštovného, případně i cla. Osvobozeny jsou ale zásilky deklarované jako dárkové mezi soukromými osobami pokud jejich hodnota nepřesáhne 45 €. Zákon považuje za takovou jen tu zásilku, která je doručena aniž by za ni adresát při obdržení něco platil. V praxi velmi záleží na vyplnění poštovní průvodky od odesilatele. Posuzováno je i množství a druh dováženého zboží. Dost tedy záleží i přímo na konkrétním celníkovi.

A co váš balíček čeká? Většinou je doručuje Česká pošta. Ty s nízkou cenou do 22 € navrhne pošta k propuštění a s razítkem BEZ CLA vám je dodá až domů. Ty ostatní jsou uloženy do skladu a adresátovi se odesílá oznámení o příchodu balíčku. Je zde specifikováno jaké potřebujete doklady, aby mohla být celně odbavena. Adresát může doklady dodat osobně na vyclívací poštu v pražské Plzeňské ulici. Zde můžete clo i případné DPH rovnou zaplatit. Je to jediná taková pošta v ČR. Většinou lidé ale podepisují pouze příslušné doklady a pověřují poštu, aby je zastupovala. Adresát tak clo a DPH zaplatí při převzetí balíčku. Za zastupování si pošta účtuje u každé zásilky poplatek 180 Kč. Tato plná moc platí až do odvolání a není tak nutné řešit každý balíček.

Připravte se také na poplatek 96 Kč, pokud bude zboží uloženo v dočasném skladu. Přesně je nazýván „předložení jedné zásilky celnímu úřadu a vyhotovení souhrnné deklarace“. V praxi je naúčtován vždy, kdy je hodnota balíčku vyšší než 22 € nebo je zadržen z důvodu neúplných průvodních dokladů.

5. 12. 2012

Sdílejte

Zobrazit všechny články

Nejčtenější články

Americký pár žaluje Google, Mapy je navedly do nebezpečné čtvrti, kde byli přepadeni

 

Americký pár zažaloval Google. Při dovolené v Jihoafrické republice je Google Mapy zavedly do nebezpečné čtvrti a...

Zobrazit celý článek

Krizový informační a svolávací systém od O2 pomáhá v ČR už 10 let

 

Krizový informační a svolávací systém pomáhá v nemocnicích, dopravních podnicích, energetických společnostech a na...

Zobrazit celý článek

Apple do iPhonů přidá AI založené na technologii od Google nebo OpenAI

 

Apple chce do svých iPhonů co nejdříve implementovat umělou inteligenci. Zvažuje o využití Gemini od Googlu i...

Zobrazit celý článek